Mästerverk

lucinda williams ghosts

Lucinda Williams ”The Ghosts of Highway 20” (Highway 20/Border)

Highway 20 är rena hemmaplan för Lucinda Williams. En väg om hon har färdats många mil på i hemstaten Louisiana.  Denna gång åker vi med på fjorton musikaliska vykortsturer i sällskap med Lucindas särpräglade röst och hennes alldeles egna sätt att frasera i texten. Utan texthäfte är det en utmaning, men med hjälp av hörlurar hjälper det en aning. Eller också skippar man det hela med att anstränga sig, lutar sig tillbaks och bara åker med. Det fungerar alldeles utmärkt det också.

Tempot i musiken är nedskruvat albumet igenom och förutom Lucindas röst, som man stortrivs med eller inte alls, så är det gitarrspelet som gör att detta blir en klar femma.

Greg Litz, Bill Frisell och Val McCallum väver, kommenterar och skapar med sin gitarrer en målande musikalisk väv vid sidan av Lucindas röst. Det är vackert eftertänksamt och värmande. Förutom de tolv egna låtarna finns en version av Springsteens Facotory Girl och Woody Guthries House On Earth. Episka Faith & Grace med sina 12.44 är ett mörkt men gripande ljudlandskap färgat av den amerikanska södern.

Förra årets utmärkta Down When The Spirit Meet The Bone och nu detta mästerverk. Skulle inte förvåna om det kommer ett nytt album innan sommaren.

Bengt Berglind

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

29

01 2016

Your Comment