judith owen

Judith Owen ”Ebb & Flow” (Twanky/Border)

En welshisk kvinnlig singer/songwriter med åtta egna album i kappsäcken och som delat scen med Richard Thompson borde jag nog kollat in förut. Men bättre sent än aldrig, för att använda ett oehört slitet uttryck. Med detta utmärkta nioende album Ebb & Flow kan man konstatera att det borde vara dags att kolla in hennes tidigare produktion.

Men nu är vi som bekant här och nu och njuter till fullo av Judith Owen. Hennes musik ekar av släktskap med kvinnliga låtskrivarikoner och vokalister som Joni Mitchell eller Carole King. Här samsas västkustharmonier och vokal frasering med musiker som gitarristen Waddy Wachtel, basisten Leeland Sklar och Russ Kunkel vid trummorna. En trio i studioess alltså.

Judith själv har en ytterst behaglig röst som är fyllld av både trygghet och vokala utflykter. Vem annars kan göra en hygglig balladversion av Mungo Jerrys plåga In the summertime och komma undan med detta med rak rygg. På coverfronten finns också James Taylors Hi, mister its me on the jukebox och svalt sköna jazzklassikern It might as well be spring, vilket vi kan instämma i.

Men stora delar av albumet är fyllt av eget material som Train out of Hollywood, Under your door och You are not my friend, ofta i mediumtempo och med snyggt piano i förgrunden. Förmodligen hennes eget.

Ebb & Flow är ett av årets utropstecken på den kvinnliga singer/songwriterscenen. Judith Owens röst och musik kommer att stanna kvar under lång tid, tro mig för en gång skull.

Bengt Berglind

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

18

03 2015

Your Comment