Som om Janis Joplin fortfarande varit bland oss

savage rose

Savage Rose ”Roots of the Wasteland” (Target/Border)

Savage Rose en dansk musikinstitution som bildades i Köpenhamn 1967 av bröderna Anders och Thomas Koppel. Redan då fanns Annisette Hansen med i gruppen. Nu på nya albumet Roots of the Wastland är hon den enda orginalmedlemmen som är kvar. Under alla långa år fram till nu har denna grupp producerat rockmusik med en progginriktning både på danska och engelska. Utöver detta har bandet också, mest genom Thomas Koppels kompositioner, spelat in musik för både teater, opera och balett. De har också turnerat runt klotet som ambassadörer för Danmark.
Savage Rose vokala frontfigur har i alla år varit Annisette. På en konsert för många år sedan var det många med mig som då häpnade över hennes sandpappersraspiga vokala utflykter. Annisette låter fortfarande som en kvinnlig Joe Cocker eller kanske mer som om Janis Joplin fortfarande varit bland oss en bra bit in i medelåldern.
Musiken på detta Annisette-dominerade album håller sig inom ramarna för en ganska tillrättalagd rockmusik. Det finns element av gospel, jazz och blues väl invävda i arrangemangen som ofta är maffiga med körer och blås. Det är fortfarande fascinerande att lyssna på Annisettes röst, som till exempel i Joker. Då är det på ställ till hundra och öppna spjäll. Men det tenderar att bli lite enahanda i längden. Avslutande Wasteland lullaby är en nedtonad historia med bara hennes röst och en flygel. Då lyssnar jag på riktigt. Samtidigt måste man undra hur Annisettes stämband är konstruerade för att hålla. Och hur länge stod hennes röstpedagog ut ?

Bengt Berglind

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

22

10 2014

Your Comment