Tyskt och tryggt med power metal veteraner

helloween-straight

Helloween ”Straight Out Of Hell” (Columbia/Sony)

Snacka om att kastas mellan himmel och helvete… En del av låtarna på dessa tyska power metal veteraners nya giv är näst intill magiskt bra, medan andra kan betecknas som tämligen ointressanta.
Trots sistnämnda anmärkning står sig Helloween anno 2013 fortsatt starka inom genren och har uppenbarligen koll på vad fansen förväntar sig och irrar inte iväg på några förvirrande musikaliska utflykter utanför mallen. Det känns tyskt och tryggt.
Straight Out Of Hell kan mäta sig med det mesta i bandets diskografi och visar att de inte tappat stinget (till skillnad från sina landsmän skorpionerna).
Låtmässigt sticker följande godbitar ut lite extra:
Smått progressiva Nabataea med orientaliska influenser.
Eagle Fly Free-syskonen World Of War och Burning Sun med fart i massor och klockrena power metal refränger.
Balladen Hold Me In Your Arms med ”extra allt” inklusive mycket, mycket bra sång.
Låtminuskontot är glädjande nog i det närmaste icke existerande:
Live Now! är en 3.10 minuter kort bagatell som är bortglömd i samma stund som den klingar ut (versen är go’ men vad hjälper det när refrängen är kass).
Asshole har förvisso en skönt kaxig svordomsosande text men musikaliskt är den ganska intetsägande.
Wanna Be God är uppenbarligen ett försök till allsångslåt men då den knappt hinner börja innan den är slut fattar jag inte poängen. Underbart är inte kort.
Och ska man vara kritisk är det bitvis svaga rimmandet i Nabataea inte något att hänga i julgranen.
Låt mig dessutom en gång för alla slå fast att Andi Deris ÄR Helloweens röst. Jag tänker inte påstå att Andi sjunger bättre än den av många näst intill helgonförklarade Michael Kiske, men jag vågar i alla fall påstå att han sjunger minst lika bra. Dessutom; då var då och nu är nu – gå vidare liksom.

Magnus Bergström

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

18

02 2013

Your Comment