Låter inte som något jag tidigare hört i musikväg

Incurvatus ”Furnace of Dreams” (Self released)

Bandet Incurvatus bildades 2006 och består av fem unga musiker från Ulricehamn.
Liksom många andra band spelade de covers till en början, för att efter något år börja skriva eget material. Och tur är väl det – annars hade jag inte haft deras nysläppta EP Furnace of Dreams i min ägo.

Sedan denna pärla anlände i min brevlåda har titelspåret Furnace of Dreams gått på repeat i högtalarna. Under elva magiska och episka minuter varvas jazziga instrumentala partier med tunggungsrock i högt tempo.
De övriga låtarna är inte fy skam de heller – tvärtom. Även de visar prov på musik av hög klass. Redan under inledande The Faustian Bargain är jag trollbunden av de medryckande och sköna melodierna.

Influenserna från proggiga storheter som Opeth och Porcupine Tree är påtaglig. Ändå har Furnace of Dreams ett särpräglat sound och låter inte som något jag tidigare hört i musikväg, vilket är en stor merit i sig. Musiken befinner sig i gränslandet mellan rock och metal, och är sammansmält till en orgie av avancerade och proggiga arrangemang – kryddade med imponerande gitarrsolon och fängslande melodier. Faktum är att många av de instrumentala partierna säkerligen skulle få Mikael Åkerfeldt (Opeth) i all sin Heritage-prakt att häpna.

Trots otaliga taktbyten och genreväxlingar får man som lyssnare inte ett disorienterat intryck; låtarna känns väl genomarbetade och övergångarna likaså. Professionalism genomsyrar EP:n i merparten av de 33 minuterna.

Med tanke på bandmedlemmarnas ringa ålder spår jag att Incurvatus går en ljus musikframtid till mötes. Jag är visserligen ingen spådam, men jag kan satsa min mormor på att Incurvatus är en kraft att räkna med. Undergroundscenen är troligtvis snart ett minne blott – Incurvatus är här för att stanna.

Summa summarum är Furnace of Dreams skön lyssning för musikälskare. Sätt på dig hörlurarna, luta dig tillbaka i fåtöljen, avnjut en god dryck och försvinn in i musikens underbara värld. Låtarna kräver visserligen några lyssningar, men innan man vet ordet av är man fast i Incurvatus jazz/rock/prog-träsk. Ett mycket trevligt träsk om jag får säga så själv.

Sofia Bergström

Klicka HÄR för att läsa Marcus blogg där han berättar om vägen fram till skivsläppet.

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

23

11 2012

Your Comment