En brutal resa in i dödsmetallens värld

Grave ”Endless Procession of Souls” (Century Media/EMI)

 

De svenska Death Metal-legenderna i Grave är tillbaka med ännu ett album. “Endless Procession of Souls” är bandets tionde släpp och precis som på deras tidigare så är det brutal svensk dödsmetall som gäller. Skivan låter färsk men ändå inte modern och det är en konst att få till. Många äldre band tappar stinget och lugnar sig, försöker förnya sig och en massa sådant trams men det har Grave verkligen inte gjort.

Efter ett mystiskt doomgitarrintro drar “Amongst Marble And The Dead” igång i en rasande fart och dödsmangel är ett faktum. De köttande riffen, de smattrande trummorna och Ola Lindgrens mörka och onda röst tar med lyssnaren på en brutal resa i dödsmetallens värld och visar upp hur man ska lira dödsrock på bästa sätt.

Det finns många guldkorn på skivan och det är bl.a. den ovan nämnda “Amongst Marble And The Dead”, “Disembodied Steps”, “Epos”,  “Encountering The Divine” och “Passion Of The Weak”. När skivan närmar sig sitt slut och “Perimortem” drar igång och man hör att bandet även blandat in thrash metal-influenser så växer skivan ytterligare. Bäst på skivan tycker jag dock att den något segare och tyngre “Plague of the Nations” är. Den är en riktig käftsmäll och för mig sticker den ut mest av de 10 spåren.

Det finns svagare låtar också men det är förlåtet då det som helhet är en riktigt bra dödsplatta och det är få band i Graves situation som lyckas göra tillräckligt intressanta skivor för att man ska välja dom före de nya, unga banden Morbus Chron, Degial och Invidious mfl. “Endless Procession of Souls” är helt enkelt en skiva som jag kommer att fortsätta att lyssna på i framtiden.

Grave visade med “Dominion VIII“  (2008) och “Burial Ground” (2010) att de fortfarande kunde göra bra musik och har än en gång bevisat detta med “Endless Proccession of Souls”!

Erik Kristhammar

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

19

11 2012

Your Comment