NWOBHM enligt skolboken

Saxon ”Call To Arms” (UDR/Sound Pollution)

Efter bara några sekunders lyssning känns det lugnande att konstatera att Saxon är tillbaka med NWOBHM enligt skolboken. I en tid då många försöker ”piffa till” sin musik med grepp som oftast framstår som desperata/patetiska (välj själv) tror sångaren Biff Byford & co stenhårt på sin stil och vägrar envist att anpassa sig till ”vad som gäller för dagen”.

Call To Arms är en jämn historia och det är inte helt lätt att utse ”låtvinnare”. Men efter att ha lagt pannan i djupa veck så kommer jag fram till att snabba inledningsspåret Hammer Of The Gods är bäst, i hård konkurrens med melodirika Mists Of Avalon och tuffingen Surviving Against The Odds.

Däremot tycker jag att Back in ’79 är seg, även om stilpoäng delas ut för den nostalgiska texten. Överraskande nog är också titelspåret Call To Arms en låt som inte direkt tillför någonting, för den känns också seg och händelselös.

Få band kan konsten att leverera exakt det som förväntas gång på gång – Saxon är ett av dessa band och förtjänar att alla NWOBHM-fans runt om i världen köper skivan. Så vad väntar du på…?

Magnus Bergström

Fotnot: NWOBHM = New Wave Of British Heavy Metal (ett numera klassiskt uttryck för de engelska band som slog igenom i slutet av 70- och i början av 80-talet).

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

05

06 2011

Your Comment