En järnhand under silkesvanten

Chris Duarte  & Blue Stone ”396” (Provogue/Border)

”Japaner, japaner, från sig vilt slående japaner… japaner som hoppar, japaner som fläker sig, japaner som gör allt för att rädda segern åt Nippon…”. Sven Jerrings klassiska referat från Japans 3-2-seger över Sverige i Berlin-OS 1936 lär inte ha passerat någon obemärkt.

Nu är Japanerna över oss igen. Med solen i ryggen kommer dom i sina dekaltrimmade Mazdas med priffe-inspirerade spoilers och ger oss något som vi minst av allt hade väntat oss – nämligen blues.

Bluestone Company är utsett till att vara största bluesbandet i Japan och det finns ingen anledning att betvivla det. Toshihiro Sumitomo (gitarr, slide gitarr) lär även vara Japans svar på Warren Haynes (Gov’t Mule) och det säger minsann inte lite. Utseendemässigt är av förklariga skäl dock likheten inte så markant eller för att inte rent ut säga helt obefintlig.

Tur att Texasbördiga Chris Duarte motar Olle i grinden och visar vart järnspisen skall stå. Skivans titel – ’396’ – borde få vilken japan som helst att vända ryggen till, men männen från Solens rike faller förvånansvärt bra in mellan ramarna.

Den här skivan är ytterliggare ett utslag av rockmusikens förbrödring och ett tydligt bevis på att den musikaliska familjen inte har några gränsöverskridande problem.

Titellåten ’396’ är en riktigt tuff bluesrockare som tar oss med ut på motorvägen. Ordentligt med gummi bränns och visst är det så sant som det är sagt – var mans dröm är att vara kung på vägen. Den hastighetsdrivande musiken med de starka riffen har en överväldigande positiv attityd.

’Give It Back To Me’, ’Silverspoon’ och ’Back In Town’ följer upp i samma anda även om kickdown’en inte slås i med fullt nertramp. Underbar bilmusik dock och träden visslar förbi med oförbruten hastighet. Tung gitarrdriven bluesrock som gör att man till och med glömmer verkligheten för en stund.

Avslutande ’The Ballad of Kohima Ridge’ återspeglar vändpunkten i Japans invasion av Indien 1944. Stridsyxan är för länge sedan begravd och musiken försonar oss förhoppningsvis från sådana framtida illdåd.

Chris Duarte och hans själsfränder – Bluestone Company – går ända in i mål, även om en eufori liknande den som uppstod när Tre Kronor tog VM-guld Colorado Springs 1962 inte till fullo blir verifierad. Nisse Nilsson gjorde då mål i öppen kasse och Lennart Hyland vrålar ut i extas – ”Pucken glider in i mål, den gliiider in i mååååååål”.

Thomas Claesson

Kultfakta : ”396” är liktydigt med antalet kubiktum (6,5 liter slagvolym) på Chevrolets big block V8 motor som tillverkades mellan åren 1965 till 1972. Den skrämde slag på alla konkurrenter på Daytona och presenterades första gången i en Corvette.

En 4-ports Holley-förgasare tillgodosåg motorn med rätt mängd bränsle och tändföljden – 18436572 – gav motorn ett magnifikt ljud. Ingen musiker kan ännu till dags dato presentera ens till närmelsevis den ljuva musik som kom ut genom de avgasrören. Frid över dess minne, helgat varde dess namn.

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

06

06 2011

Your Comment