En nästintill skrupelfri nordisk jazzskiva

Anna Kruse Lyckokatt (Voices/Naxos)
Anna Kruse ”Lyckokatt” (Voices/Naxos/Triada)

 betyg 4

När Anna Kruse återuppväcker Edith Södergrans skrivna ord med hjälp av musik kan det bara bli bra. Svenskdanska Anna har med en skör stril av känslor tonsatt den svenskfinska diktaren. Känslan som förföljer mig i samtliga spår är den nordiska naturen. Den svenska skogen blandas med spår av ett dekadent leverne där champangemingel har en viktig roll.

Med en röst lika vacker som Sofia Karlssons gör Anna Kruse en nästintill skrupelfri nordisk jazzskiva. Att tonsätta dikter utan att kompromissa med diktens enkelhet i det skrivna ordet är en svår uppgift. Anna lyfter Ediths ord med musik och låter de flyta fritt i symbios.

Trots en fantastisk röst till vackra ord vore Lyckokatt ingenting utan de briljanta musikerna samlade från Sverige, Danmark och Norge. De plockar fram en folklig nordisk klang till jazztonerna och ger skivan den känsla Ediths dikter förtjänar.

I sommar vill jag gå på champangemingel i skogen med gummistövlar på fötterna ackompanjerad av Anna Kruses Lyckokatt.

Sophia Lönnergård

Tags:

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

29

05 2010

Comments are closed.