Utsökt urval av musik till Shutter Island

Shutter Island
”Shutter Island” soundtrack (Rhino/Warner)

betyg4107                             I butik: 9 februari

Martin Scorsese är på väg till biograferna med sin efterlängtade filmatisering av Dennis Lehanes succéthriller Shutter Island (Patient 67, i svensk titel) med Leonardo DiCaprio i huvudrollen. I nuläget är världspremiären spikad till filmfestivalen i Berlin under februari. Samtidigt med filmen släpps ett soundtrack med 2 fullmatade cd-skivor och 19 låtar.

Som så många gånger tidigare, när det gäller Scorceses filmer, är musikalisk ansvarig och producent för soundtracket Robbie Robertson (känd som frontfigur och gitarrist i legendariska amerikanska gruppen The Band).

Robertson har själv sagt att soundtracket till Shutter Island är den kanske vackraste kompilationen musik som han sammanställt till en film. Och det kan nog vara en korrekt reflektion. Det här är verkligen ett utsökt soundtrack som kan tilltala de mest kräsna finsmakare av filmmusik.

Musikurvalet består framförallt av hypersuggestiv modern klassisk konstmusik från namn som John Cage, Marshall Ingram och Morton Feldman med flera. Till detta läggs som stämningsskapare och tidsmarkörer i filmen också några sånger sjungna av bl.a. Dinah Washington (”This Bitter Earth”) och Johnnie Ray (”Cry”).

Henric Ahlgren

Tags:

About The Author

admin

Other posts by

Author his web site

01

02 2010

Your Comment